• Instagram
 Instagram | Tag #hut_thornspic of vermeld ons voor een waargave op de site!!---
  • Email
  • Facebook
  • Instagram

Informatie

De vogelhut Thornspic is gelegen in een landelijk gebied aan de rand van de noordzijde van de Veluwe in het dorp Doornspijk tussen Nunspeet en het vestingstadje Elburg.

De hut is in 2014 gebouwd in een voormalige paardenweide die mbv het Gelderlands landschap en de gemeente Elburg is omgetoverd tot een wilde bloementuin met gevarieerde bomen en struiken. De tuin maakt onderdeel uit van een oud rietgedekt boerderijtje uit 1890.

Welke soorten kun je aantreffen?

Naast een aantal eekhoorns zijn er huis- en heggenmussen, spreeuwen, hout- en holenduiven, eksters, kauwen, kraaien, vinken, mezen, merels, boomklevers, witte kwikstaarten, roodborsten, de grote bonte spechten. Ook de sperwer en de groene specht zijn regelmatige gasten. In het voorjaar komen daar soorten bij als de boerenzwaluw en soms de huiszwaluw, fitis en soms de tjiftjaf. Ik werk niet met prooien dus rovers zoals de havik en de buizerd zijn echt een uitzondering.

Daarnaast zijn er wat soorten die de vogeltuin minder regelmatig bezoeken zoals groenlingen, glans- en matkopmezen en af en toe staartmezen, goudhaantjes, de kramsvogel, koperwiek en met geluk de steenuiltjes die hopelijk gaan broeden in één van de twee aanwezige steenuilenkasten.

Ook is in de zomer een aantal putters regelmatige gast in de tuin en wordt ook de gele kwikstaart, de zwartkop, gekraagde roodstaart en zelfs het witgatje en de zwarte roodstaart soms waargenomen. De kans dat je die ook daadwerkelijk op de foto kunt zetten hangt natuurlijk ook af van geluk en van het gedrag van de fotograaf. Hoe rustiger je bent en beweegt hoe groter de kans op de bijzondere soorten. Donkere kleding is dan dus ook aan te raden. Denk ook aan je handen die vaak beweging verraden.

Zoals gezegd, naast de vogels is er in het voorjaar en zomer ook genoeg in de vogeltuin te zien waarin je vrij mag bewegen, dus neem dan vooral ook je macrolens mee.

De inrichting.

De hut is ingegraven zodat je op waterniveau kunt fotograferen. De hut meet aan de binnenzijde ruim 3 m bij 2 m en heeft stahoogte (2 m)  Er zijn drie grote kijkluiken en 3 kleine luikjes aan de achter zijde en zijkant. Er zijn 3 royale zitplaatsen en de hut is voorzien van 3 schommelkoppen, een extra grondplaat tbv een eigen schommelkop en een rijstzak. Er is géén glas zodat je geen stops verliest aan licht. De hut ligt met de kijkrichting op het Noorden waarmee je onder alle omstandigheden ideaal licht hebt. De hut is voorzien van elektra voor het opladen van je apparatuur, van WiFi en van koffie- thee-faciliteiten inclusief koffiepads, thee en cup-a-soups etc. Er is een kacheltje aanwezig in de hut. Dat was altijd in de prijs inbegrepen maar ivm de gestegen energiekosten zijn wij genoodzaakt om voor gebruik van het kacheltje in de hut een bescheiden bijdrage te vragen van € 5,-. Dit kan, afhankelijk van het weer, ter plaatse bij de hut worden voldaan.

Voor de hut ligt een ondiepe vijver van 4,5 x 3 meter met een natuurlijke vorm. De randen zijn begroeid, zodat je geen vijverfolie ziet. Boven de vijver kun je desgewenst twee takken draaien zodat je mooie close-ups kunt maken. De setting mag beperkt (bijv. met kleine zelf meegebrachte boeiende takken, heide of planten in pot) worden aangepast. De vijver ligt op 1,5 meter voor de hut dus een 200-300 mm lens volstaat al. Een 100-400 of 150-600 mm lens is optimaal omdat je dan snel kunt wisselen naar de vogels die vlak voor de hut een bad nemen of komen drinken of eten.

Voer voor de eekhoorns en vogels is aanwezig. Zelf levende meelwormen en walnoten mee nemen is toegestaan. Zelf meegebrachte prooien en kippenvoer etc zijn echter NIET toegestaan.

Gebruik van het toilet kan via een aparte ingang in de woning. Er is voldoende parkeergelegenheid op het afgesloten erf.
I.v.m. de aanwezigheid van een kleine trap is de hut helaas niet geschikt voor rolstoelgebruikers. In de hut mag niet gerookt worden!

Kosten.

De kosten voor het huren van de hut voor een dag (ik werk niet met dagdelen)


Tarieven 2023
#1 Fotograaf2 Fotografen3 Fotografen
€50,-€60,-€70,-

M.i.v. 2023 vragen wij voor gebruik van het kacheltje een bijdrage van € 5,- in de energiekosten, die u terplaatse kunt voldoen afhankelijk van het weer. Dit kan contant of via een QR code en de betaalapp op uw telefoon.

Betaling op de dag zelf bij aanvang of bij vooruitbetaling op:

  • Bankrekeningnr: NL53 INGB 0002 8460 16
  • T.n.v. M. van der Kruijk
  • Onder vermelding van het boekingsnummer en gereserveerde datum.

Nadat u via het boekingssysteem een reservering heeft geplaatst, ontvangt u direct in de bevestiging van aanvraag per mail. Na bevestiging van de gevraagde reservering ontvangt u per mail een linkje naar een aantal bijlagen met o.a. de locatiegegevens en de bovenstaande betalingsinformatie.
Kort voor de gereserveerde datum ontvang ik graag nog even per mail, WhatsApp, Instagram of SMS (06 83271053) de verwachten aankomsttijd (na 07.00 uur).

Reserveren.

Omdat het een privéhut betreft op het woonerf wordt deze maar beperkt verhuurd. Bekijk de online agenda voor de beschikbare dagen. Op zondag is de hut ook beschikbaar en heeft zelfs de voorkeur i.v.m. de zondagsrust in de omgeving.

2023

Kort voor aanvang van de gereserveerde dag stemmen we het tijdstip van aankomst en exacte locatie gegevens nog even af zodat je netjes wordt opgevangen en eventuele praktische vragen nog kunnen worden beantwoord. Het aanvangstijdstip voor gebruik van de hut is op zijn vroegst 07.00 uur. De hut is beschikbaar van 07.00-18.00 uur.

2024

De agenda voor 2024 zal binnenkort, beperkt en steeds per een aantal maanden worden opengesteld.

Let op er gelden voor 2024 aangepaste openingstijden! Het aanvangstijdstip voor gebruik van de hut is in 2024 op zijn vroegst 07.30 uur. De hut is in 2024 beschikbaar van 07.30-17.30 uur.

Annuleren

Mocht het door weersomstandigheden onveilig zijn om te reizen (code geel/oranje), dan kun je altijd in overleg met ons een nieuwe datum prikken. 

Mocht je zijn verhinderd zijn meldt dat dan minimaal 48 uur van tevoren. Bij annulering binnen 48 uur zal de reservering gewoon betaald moeten worden. 

Ik vertrouw op uw begrip.

D.m.v. het contactformulier kun u kiezen voor de optie annuleren. In geval van annuleren kort voor de gereserveerde dag heeft het de voorkeur om even te contacten via WhatsApp/SMS of per telefoon. In overleg en redelijkheid kunnen we zoeken naar een oplossing.

Controleer beschikbaarheid